Gospodarstwo Ekoturystyczne Artystyka
57-500 Nowa Bystrzyca, 71,Bystrzyca Kłodzka
www.artystyka.eu
Ten obiekt nie ma jeszcze oceny.
Ogólne informacje
Artystyka jest jednocześnie naszym domem i ekoturystyką otwartą dla gości. Miejscem, które powstało z marzeń o twórczym życiu blisko natury i z naszej niespożytej energii i wytrwałości. Panująca tutaj cisza i otwarta przestrzeń, sprzyjają odzyskiwaniu energii i doświadczaniu kontaktu z naturą. Rozgwieżdżone niebo i kojąca ciemność nocy zachwycają swą prostotą i dostępnością. Artystyka to nasz pomysł na życie, którym od 14-stu lat z radością dzielimy się z innymi.
Niepowtarzalną atmosferę miejsca tworzy znakomita autorska kuchnia Kajetana, twórcze warsztaty prowadzone przez Krysię oraz ruchliwy pięciolatek Ksawery. Towarzystwa chętnie dotrzymują mieszkające w gospodarstwie koty i kaczki biegusy.
Dom położony jest poza wsią, w otoczeniu łąk i lasów, na słonecznym płaskowyżu Gór Bystrzyckich, na ziemi kłodzkiej.
Spa i relaks
Saunę udostępniamy Wam na wyłączność. Zapewniamy ręczniki.
Jednocześnie z sauny korzystać mogą maksymalnie 4 do 5 osób, minimalnie 2 (ze względów bezpieczeństwa).
Przed wejściem do sauny dostaniecie dokładne instrukcje, w jaki sposób zastosować pakiet pielęgnacyjny.
Jedzenie i picie
Autorska, ekologiczna, aromatyczna, wegetariańska, różnorodna a zarazem zbalansowana. Sezonowa, z obowiązkowym dodatkiem eksperymentu. Taka jest kuchnia Kajetana, który w Artystyce jest Szefem kuchni. W jego sposobie gotowania przepisy nie istnieją, codziennie pojawiają się dania premierowe, tworzone pod wpływem chwili, inspiracji i wieloletniego kulinarnego doświadczenia.
Bez wątpienia to kuchnia jest sercem naszego domu, a smak najbardziej rozpieszczanym zmysłem!
Naszą specjalnością jest kuchnia wegetariańska oraz wegańska, w jakości BIO.
Przygotowujemy potrawy odpowiednie do pór roku - pożywne i energetyczne. Wiosną wzbogacamy dania o dzikie nowalijki (młodą pokrzywę, czosnek niedźwiedzi, listki pierwiosnka i mniszka), latem o warzywa i owoce z naszej uprawy permakulturowej i z lokalnych zaprzyjaźnionych gospodarstw ekologicznych, o zioła z ogrodu i te dziko rosnące, różne odmiany sałat, jesienią o grzyby i owoce z sadu. Zimą do men